Hotels/Hotels in Greece/Hotels in greek islands/Rentals/Restaurants/Rooms to rent/Appartments-Studios/Cafe-Bar/Travel agencies
Aegean Palace in Naxos Island Hotel Finikas in Naxos Island Flisvos Beach Hotel
        Βίντεο
 
 

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι φιλικοί και φιλόξενοι άνθρωποι στη Νάξο σε κερδίζουν με τις παραδόσεις, τα ήθη και έθιμά τους. Οι Ναξιώτες έφτασαν σε μεγάλα βάθη της γης για να βγάλουν το σμυρίγλι, το οποίο αποτελεί κατ' εξοχήν ναξιώτικο προϊόν. Το νησί παρείχε αρκετά αγαθά και γι αυτό οι Ναξιώτες δε στράφηκαν ιδιαίτερα προς τη θάλασσα, έτσι δεν έχουμε και πολλούς καπεταναίους. Ωστόσο έχουμε βαρκάρηδες και πολεμιστές κατά την Επανάσταση του 1821. Οι λίγοι Ναξιώτες που ξενιτεύονται βοηθούν οικονομικά τον τόπο τους και φέρνουν νέα μόδα στο νησί χωρίς ωστόσο να εκτοπίσουν την παράδοσή του.
Η Νάξος έχει αξιόλογη παράδοση στην υφαντική τέχνη. Οι γυναίκες ύφαιναν τα ρούχα κυρίως της οικογένειας και τα σκεπάσματά τους, τα τραπεζομάντιλα, τα μαξιλάρια και έφτιαχναν και την προίκα των θυγατέρων τους.

Στα χωριά επιβιώνουν στοιχεία της διονυσιακής λατρείας, τα οποία γίνονται εμφανή ιδιαίτερα τις Απόκριες. Την περίοδο της Αποκριάς την κρεατινή Κυριακή έρχονται οι "κουδουνάτοι", νέοι που φορούν κάπα με κουκούλα, έχουν σκεπασμένο το πρόσωπο και έχουν μια σειρά από κρεμασμένα κουδούνια γύρω στη μέση και στο στήθος και χορεύουν προκαλώντας έτσι μεγάλο θόρυβο από τα κουδούνια. Οι νησιώτες, κατά το έθιμο, τους κερνούν αυγά.

Την Καθαρά Δευτέρα έρχονται οι "φουστανελλάτοι", νέοι στολισμένοι χωρίς προσωπίδες, παίζοντας βιολιά. Οι καθημερινές ανάγκες μετατρέπονταν από τις τελετουργίες των νησιωτών σε χαρά. Για παράδειγμα όταν έπρεπε να σφάξουν τα οικόσιτα γουρούνια συγκεντρώνονταν οι φίλοι και συγγενείς στις αυλές των σπιτιών και έπιναν και διασκέδαζαν, ενώ παράλληλα τακτοποιούσαν το χοιρινό κρέας.

Το βράδυ της 23ης Ιουνίου καίνε τα γαϊδουράγκαθα και με τελετουργίες όπως πέρασμα τριών στενών και τριών εκκλησιών και ζύμωμα και φαγητό ενός αρμυρού ψωμιού οι νέοι και νέες θα έβλεπαν στον ύπνο τους ποια ή ποιόν θα παντρευτούν (θα ήταν όποιος ή όποια θα τους προσέφερε νερό).

Χώρα, του Σωτήρος στον Δαμαριώνα, το Γλινάδο και τη Χώρα, της Παναγίας στο Φιλότι και στην Απείρανθο και της Σταυροπροσκυνήσεως στην Κεραμωτή.

Μία ιεροτελεστία αποτελεί ο κύκλος εργασιών με το σταφύλι, όπως ο τρύγος των σταφυλιών, το πάτημα των σταφυλιών και η διαδικασία να βγάλουν τη ρακί τα λεγόμενα "χατζανέματα".
Το Πάσχα ψήνεται το αρνί γεμιστό με μπαχαρικά, συκωταριά και τυρί και αποτελεί την παραδοσιακή σπεσιαλιτέ της Νάξου.

Η μουσική ο χορός και το τραγούδι της Νάξου έχουν διαδοθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα και διασκεδάζουν έτσι όλους τους Έλληνες. Η οικογένεια Κονιτόπουλοι και Χατζόπουλοι κατάγονται από τη Νάξο. Τα περισσότερα νησιώτικα τραγούδια που τραγουδάει ο Γιάννης Πάριος, η Μαρίζα Κωχ και άλλοι δημοτικοί ερμηνευτές είναι ναξιώτικα. Οι στίχοι των τραγουδιών τους μοιάζουν με τις μαντινάδες και έχουν πάντα ένα νόημα. Συχνά οι Ναξιώτες αυτοσχεδιάζουν και ομοιοκαταληκτούν στους στίχους τους, επιδεικνύοντας έτσι την ποιητική τους ικανότητα. Το περιεχόμενο ποικίλει. Υπάρχουν στίχοι για γάμους, για νανουρίσματα, για τον ξενιτεμό, για μοιρολόγια, για τα κάλαντα και πολλές άλλες εκδηλώσεις της ζωής.


Στη Νάξο συναντά κανείς και πολλά πανηγύρια όπως: Της Ζωοδόχου Πηγής στην Αγροκοιλιώτισσα, της Αγίας Τριάδος στο Γαλανάδο, του Αγίου Γεωργίου στον Κινίδαρο, του Αγίου Νικοδήμου στη 


Η αρχιτεκτονική της Νάξου προσαρμόζεται σε ό,τι κατά καιρούς απαιτούν οι ανάγκες. Στη βυζαντινή εποχή οι άνθρωποι κατοικούσαν κυρίως στα παράλια συγκεντρωμένοι γύρω από λιμάνια. Αργότερα την εποχή των πειρατών αναπτύσσονται οικισμοί στο εσωτερικό του νησιού. Τότε χτίστηκαν φρούρια, ώστε να πολεμούνται οι επιδρομείς.

Το 1207 υπό την κατοχή των Φράγκων κτίστηκε στο νησί ένα κάστρο με περιμετρικούς πύργους για τον φράγκο ηγεμόνα.
Το τείχος παρουσιάζει γεωμετρικά σχήματα και πέντε πύργους με τρεις πύλες.

 
 


Σήμερα σώζεται η πύλη στην πλατεία Πραντούνα και η βορειοδυτική δίπλα στο μοναδικό σωζόμενο κυκλικό πύργο, τον Πύργο του Γλέζου. Στην κεντρι-κή πλατεία απολήγουν πολλά δρομάκια με σκαλο-πάτια που ακολουθούν τη μορφολογία του εδάφους. Το Κάστρο της Νάξου είναι από τα λίγα σωζόμενα στην Ελλάδα με μεσαιωνική πόλη. Έχει στο κέντρο του έναν καθολικό ναό. Το μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου και άλλες Μονές αποτελούν τη μαρτυρία της προσπάθειας των Βενετών να περάσουν το δικό τους τρόπο σκέψης και τη δική τους θρησκεία. 
Τα σπίτια της Νάξου διακρίνονται σε τρεις κατηγο-ρίες: τα αρχοντικά, τα λαϊκά και τους πύργους.


Τα αρχοντικά είναι τα σπίτια που βρίσκονται κυρίως μέσα στο κάστρο και ανήκαν σε πλούσιους και εμπόρους. Τα αρχοντικά έχουν συγκεκριμένη δόμηση. Έχουν κυρίως μία κεντρική σάλα και γύρω-γύρω βρίσκονται οι κάμαρες. Μερικά χαρακτηριστικά είναι τα μεγάλα δωμάτια, οι υψηλοί χώροι, τα υπόγεια και οι μεγάλοι τοίχοι.

Τα λαϊκά σπίτια είναι και η πιο διαδεδομένη μορφή κατοικίας. Αρχικά αποτελούνταν από ένα χώρο, αλλά αργότερα αναπτύχθηκαν χώροι με διαφορετικές λειτουργίες, όπως κουζίνα, καθημερινό δωμάτιο, κοτέτσι, αυλή κ.α. Αργότερα συναντά κανείς ένα δωμάτιο ίσως πάνω από το δρόμο ή πάνω από ένα γειτονικό σπίτι. Λόγω έλλειψης χώρου στο νησί τα σπίτια είναι πολύ κοντά. Όλοι οι χώροι είναι κοντά ο ένας με τον άλλον και είναι έτσι διαμορφωμένοι, ώστε να εξυπηρετούν τις ανάγκες της οικογένειας. Σημαντικό ρόλο παίζει το μαγειρείο με το τζάκι. 
Σχετικά με τους πύργους σώζονται περισσότεροι από τριάντα σήμερα. Για την εποχή τους είχαν το ρόλο της κυριαρχίας των Βενετών στους ντόπιους, ήταν πύργοι-μοναστήρια και είχαν αμυντικό χαρακτήρα ή ήταν εξοχικές κατοικίες των Βενετών.

Οι πύργοι είχαν βοηθητικούς και αποθηκευτικούς χώρους αλλά και στάβλους. Ήταν δυτικής και κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής διότι κατασκευάστηκαν μεν για να στεγάσουν τους Φράγκους αλλά κατασκευάστηκαν από ντόπιους τεχνίτες. Υπήρχαν αποθήκες για τη σοδειά και μεγάλη κάμαρα για υποδοχή, η οποία με τα χρόνια εκτείνεται σε περισσότερους ορόφους. Εξωτερικά υπάρχει μία πέτρινη σκάλα που οδηγεί στον εξώστη του πρώτου ορόφου όπου υπάρχει η κύρια είσοδος. Σε ορισμένους πύργους η σκάλα δε φτάνει μέχρι την είσοδο αλλά σταματά σε αρκετή απόσταση και συνεχίζεται με μία ξύλινη εξέδρα-γέφυρα, που ανέβαινε, κάθε φορά που επιδρομείς απειλούσαν την ασφάλεια του πύργου.
Όλοι οι πύργοι έχουν το χρώμα της πέτρας και του χώματος και ταιριάζουν έτσι στο φυσικό περιβάλλον. Τα παράθυρα και οι πόρτες διακοσμούν με ένα μοναδικό τρόπο τους πύργους.
 
Naxos Small Hotels
 
Victoria Studios Naxos
 
 
3 Brothers Hotel in Naxos Island
 
 
 
Porto Naxos Hotel
 
 
 
 
Princess of Naxos
 
 
 
Zas Travel in Naxos island
 
 
κατασκευη ιστοσελιδων προωθηση ιστοσελιδας seo http://www.badsquirrelinc.com/ social media