Όπως θα διαπιστώσει ακόμα και ο πιο νεοφερμένος στο νομό, όλη η περιοχή βρίθει από αξιοθέατα και ιστορικές τοποθεσίες.
Μονάχα η επιτόπια επίσκεψη δίνει τη δυνατότητα να έρθει κανείς σε τέλεια επαφή μ' αυτές και μόνο με ερωτήσεις στους παλιότερους μπορεί να μάθει όσα χρειάζεται, μιας και η πλήρης περιγραφή τους θα χρειαζόταν ολόκληρους τόμους και χρόνια ιστορικής και αρχαιολογικής έρευνας.
Ενημερωτικά μόνο παρατίθενται εδώ τα σημαντικότερα μνημεία και αξιοθέατα, σαν ερέθισμα για όποιον ενδιαφέρεται, ώστε να τα ανακαλύψει και να νιώσει το ιδιαίτερο εκείνο αίσθημα της πρώτης επαφής και της παρθένας αποκάλυψης.
Ορεινή και δυσπρόσιτη, κλεισμένη ανάμεσα σε πανύψηλα βουνά, απέραντα δάση και ορμητικά ποτάμια η ευρυτανική γη, διαμόρφωσε την ιστορία και τον πολιτισμό της αποκομμένη γεωγραφικά, αλλά ενωμένη πνευματικά με την υπόλοιπη Ελλάδα.
| Μουσείο Βίνιανης |
Στις 10 Mαρτίου του 1944 στο σχολικό κτίριο του χωριού Παλιά Βίνιανη συγκροτήθηκε η "Kυβέρνηση του Bουνού", η πρώτη Kυβέρνηση της Eλεύθερης Eλλάδας.
Aπό τότε χαρακτηρίστηκε μουσειακό μνημείο όπου υπάρχει αρκετό φωτογραφικό υλικό καθώς και έντυπο υλικό της εποχής, που αναφέρεται στους αγώνες και στην Πρωτεύουσα της Eλέυθερης Eλλάδας, Bίνιανη. Απέχει 38χλμ από το Καρπενήσι.
|
Λαογραφικό Μουσείο Μεγάλου Χωριού |
Tο μουσείο φιλοξενεί παραδοσιακές στολές, είδη οικιακής χρήσης, έργα καλλιτεχνικής δημιουργίας. Απέχει 14χλμ από το Καρπενήσι.
| Λαογραφικό Μουσείο Αγίας Τριάδας |
Στο μουσείο υπάρχουν παραδοσιακές στολές, παλαιά αντικείμενα και εργαλεία. Mεγάλο ενδιαφέρον έχει η βιβλιοθήκη που λειτουργεί στο σπίτι του Xρυσόστομου Kαραπιπέρη με 8000 βιβλία. Απέχει 35χλμ από το Καρπενήσι.
| Λαογραφικό Μουσείο Γρανίτσας |
Στο χωριό λειτουργεί, από το 1970, το μουσείο με αντικείμενα λαϊκής τέχνης και η βιβλιοθήκη των Παπαντωνίου και Γρανίτσα. Απέχει 83χλμ από το Καρπενήσι.
|
Μουσείο στο Παλαιό Μικρό Χωριό |
Διαθέτει σπάνιο φωτογραφικό υλικό από την κατολίσθηση του χωριού το 1963, φωτογραφικό υλικό και εκθέματα σχετικά με την αντίσταση, κομμάτια από το τυπογραφείο που υπήρχε, παραδοσιακές στολές, καθώς και αρχαία εκθέματα, κεραμικά, βιβλιοθήκη κλπ. Απέχει 16χλμ από το Καρπενήσι.
| Μουσείο Ιεράς Μονής Προυσού |
Στο μοναστήρι λειτουργεί ενδιαφέρον μουσείο με πολλά ιστορικά και θρησκευτικά εκθέματα, όπως βιβλία του 15ου και 16ου αιώνα, χειρόγραφοι κώδικες, τυπογραφημένα βιβλία, ένα σπαθί του 1821 που μπορεί να ήταν του Καραϊσκάκη, καθώς και πολλά άμφια. Απέχει 33χλμ από το Καρπενήσι.
| Μουσείο Ιεράς Μονής Ταρτάνας |
Διαθέτει βιβλιοθήκη με 633 έντυπα. Επίσης σώζονται μερικά αξιόλογα έντυπα από το 1544-1578 που έχουν εκδοθεί στη Βιέννη, Βενετία και άλλες πόλεις της Ευρώπης καθώς και η ψηφιδωτή εικόνα ‘Ο Βασιλεύς της Δόξης’, που χρονολογείται στα 1350. Απέχει 70χλμ από το Καρπενήσι.
| Ιερά Μονή Ταρτάνας |
Το πρώτο μοναστήρι σύμφωνα με την παράδοση χτίστηκε τον 11ο αι. και καταστράφηκε 300 χρόνια αργότερα. Το δεύτερο χτίστηκε το 1556. Ο Κουρτ Πασά κατάστρεψε το μοναστήρι το 1823, επειδή φιλοξενούσε κατά καιρούς μεγάλους δασκάλους του Γένους και χιλιάδες αρματωλούς. Το τρίτο μοναστήρι ξαναχτίστηκε από το 1841 έως το 1844 από Βαυαρούς αξιωματικούς μηχανικούς κατόπιν εντολής του Όθωνα. Η ολοκληρωτική καταστροφή του μοναστηριού έγινε το 1963 έπειτα από κατολίσθηση στην περιοχή. Το 1970 και σε απόσταση 500 μέτρων από το παλιό μοναστήρι, χτίστηκε καινούργιο.
Παρόλες τις περιπέτειες και καταστροφές σώθηκαν πολλά σπάνια και πολύτιμα ιερά κειμήλια. Διαθέτει βιβλιοθήκη με 633 έντυπα. Επίσης σώζονται μερικά αξιόλογα έντυπα από το 1544-1578 που έχουν εκδοθεί στη Βιέννη, Βενετία και άλλες πόλεις της Ευρώπης και την ψηφιδωτή εικόνα ‘Ο Βασιλεύς της Δόξης’, που χρονολογείται στα 1350.
| Ιερά Μονή Προυσού |
Σύμφωνα με την παράδοση η ίδρυση τοποθετείται στα χρόνια του εικονομάχου αυτοκράτορα Θεόφιλου 829-842 μ.χ. και συνδέεται με τις περιπέτειες και την εμφάνιση της ιεράς εικόνας της Παναγίας από την Προύσα της Βιθυνίας της Μικράς Ασίας στο σπήλαιο της Ευρυτανίας. Η πρώτη πενηνταετία του 9ου αιώνα έχει καθιερωθεί ως χρόνος ίδρυσης.
Το μοναστήρι υπέστη πολλές καταστροφές και πυρπολήθηκε από πολλούς επιδρομείς με τελευταίους τους Γερμανούς στις 16 Αυγούστου 1944. Αξιόλογα είναι το ρολόι του μοναστηριού που βρίσκεται σκαρφαλωμένο σε ένα μικρό λοφίσκο, το εκκλησάκι των Αγίων Πάντων που βρίσκεται απέναντι από το μοναστήρι και είναι χτισμένο το 1754. Νότια των Αγίων Πάντων σώζεται ως σήμερα το περίφημο "Σχολείο των Ελληνικών Γραμμάτων", σχολή Ανωτέρων Γραμμάτων. Στο Μοναστήρι λειτουργεί ενδιαφέρον μουσείο με πολλά εκθέματα, όπως χειρόγραφοι κώδικες, τυπογραφημένα βιβλία, ένα σπαθί του 1821 που μπορεί να ανήκε στον Καραϊσκάκη καθώς και πολλά παλιά άμφια.
Το Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου βρίσκεται σε υψόμετρο 1800μ. και απέχει από την πόλη του Καρπενησιού 12 χλμ. Δημιουργήθηκε το 1974 και από τότε διαρκώς βελτιώνεται.
Διαθέτει 10 πίστες διαφορετικών επιπέδων δυσκολίας κυμαινόμενης υψομετρικής διαφοράς από 1800-2040μ., 7 αναβατήρες (3 συρόμενους, 4 εναέριους) με δυνατότητα εξυπηρέτησης 5.150 ατόμων/ώρα, καταστήματα πώλησης και ενοικίασης ειδών Σκι και μηχανοκίνητων έλκηθρων, σχολή Σκι.
Επίσης, λειτουργούν Σαλε διαμονής 100 ατόμων, εστιατόριο, καφετέρια, μπαρ και και πρώτες βοήθειες στις πίστες.
Σημαντικό πόλο έλξης στην Ευρυτανία παρουσιάζει εκτός από τα ποτάμια η τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών, όπου ευνοείται η ανάπτυξη μεγάλου αριθμού υπαίθριων δραστηριοτήτων.
Το φράγμα των Κρεμαστών, θεωρείται ως το μεγαλύτερο γεώφραγμα της Ευρώπης, με ύψος στάθμης νερού 153 μ. , πλάτος 500μ. Συγκεντρώνει τα νερά των ποταμιών Αχελώου, Αγραφιώτη και Ταυρωπού, δημιουργώντας μια μεγάλη τεχνητή λίμνη υδροχωρητικότητας 4.700.000.000 κυβικών μέτρων.
Από τις 21 Ιουλίου 1965 λειτουργεί εδώ ο μεγαλύτερος Υδροηλεκτρικός Σταθμός της ΔΕΗ στη χώρα μας, που αποτελείται από 4 μονάδες συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 437 ΜW.
Η δημιουργία του φράγματος και η συσσώρευση μεγάλου όγκου νερού, είχε ως αποτέλεσμα την μεταβολή του κλίματος στην περιοχή, τον καταστρεπτικό σεισμό της 5ης Ιουλίου 1966. Παράλληλα την εγκαταλείφθηκαν αρκετοί οικισμοί και καλλιεργήσιμα εδάφη, ενώ χάθηκε στα νερά της λίμνης, η Επισκοπή, μια από τις σημαντικότερες εκκλησίες της περιοχής. Μέχρι τελευταία στο χώρο της τεχνητής λίμνης αναπτύχθηκαν ιχθυοκαλλιέργειες, από την εταιρεία τοπικής ανάπτυξης του Καρπενησίου "ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ Α.Ε.".
|