Iστορία της Ρόδου, η πόλη της Ρόδου Δωδεκάνησα | Ρόδος ιστορία Ελλάδα

Πληροφορίες για την ιστορία του νησιού, Ρόδος Δωδεκάνησα Ελλάδα


Ιστορία της Ρόδου




Greek version & English Version
Κατηγορίες Ξενοδοχείων Ξενοδοχεία Lux Δωμάτια Στούντιος Ενοικιάσεις αυτ/των-μηχανών Ταξίδια Κτηματομεσιτικά Κατασκηνώσεις
Clubs Επιχειρήσεις Εστιατόρια Cafe-Bars Αγορές Παραδοσιακά προϊόντα Παραλιακά μπαρ Παραλιακά εστιατόρια
City Center Hotel
Victoria Restaurant
Red Restaurant
Captain's Garden Restaurant
Rodos Gold
Euroktimatiki Real Estate
      Φωτογραφίες
Βίντεο
 

Ρόδος Ιστορία: Πληροφορίες για την ιστορία της Ρόδου, ελληνικά νησιά

 
       
 
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ

"Ηλιούσα"
, νησί πλούσιο σε μύθους και πολυτάραχη ιστορία. Ηγεμόνας των νησιών του Αιγαίου για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η συνεχώς αναπτυσσόμενη οικονομία του νησιού από το εμπόριο ( με μονοπώλιο στην Μεσόγειο Θάλασσα και στον Εύξεινο Πόντο ) και οι επαφές του με ολόκληρο τον κόσμο οδήγησε τις μεγάλες πόλεις της Λίνδο, Κάμιρο και Ιαλυσό να κόψουν δικά τους νομίσματα κατά την διάρκεια του 6ου αιώνα π.Χ., προκειμένου να διευκολυνθούν οι συναλλαγές του νησιού.
 
 
Από το 491 π.Χ., κατά  την εξέγερση των Ιονικών πόλεων, και για μεγάλο χρονικό διάστημα οι Πέρσες προσπαθούν να την πολιορκήσουν χωρίς όμως αποτέλεσμα. Κατά την διάρκεια των Μηδικών πολέμων η Ρόδος προσχώρησε στην Α' Αθηναϊκή Συμμαχία (478 - 477 π.Χ) και αργότερα συμμετέχει και στην Β' Αθηναϊκή Συμμαχία (377π.Χ.) η οποία διαλύεται μετά τον συμμαχικό πόλεμο.

Στα μέσα 4ου αιώνα π.Χ. εμφανίζεται στον Ελλαδικό Χώρο μια καινούργια δύναμη οι Μακεδόνες αρχικά με τον Φίλιππο τον Β' και αργότερα με τον Μέγα Αλέξανδρο (356-323 π.Χ.).

Με το θάνατο αυτού οι Ελληνικές πόλεις άρχισαν να αντιδρούν και έτσι η Ρόδος κατάφερε να αποτινάξει την Μακεδόνικη Κυριαρχία. Αρνήθηκαν συμμαχίες και προσπάθησαν με μία ανεξάρτητη πολιτική την ομαλή διεξαγωγή του εμπορίου και της ναυτιλίας του νησιού. Το 305 π.Χ. ο Δημήτριος ο πολιορκητής  επιτίθεται στην Ρόδο πολιορκώντας την επί 1 χρόνο. Οι ρόδιοι αντιστέκονται και με επικεφαλή τον Εξήκεστρο πλήττουν τον αντίπαλο στόλο.
 
 

Τελικά συνθηκολόγησαν και έτσι η Ρόδος έγινε ακόμα ισχυρότερη ανάμεσα στους ισχυρούς της εποχής.

Μετά τις μεγάλες φυσικές καταστροφές οι οποίες καταστρέφουν σχεδόν το νησί, έρχεται η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία να την υποβιβάσει σε Ρωμαϊκή Επαρχία και αργότερα να την υπάγει στο ανατολικό Ρωμαϊκό κράτος.

Κατά την εποχή του Μεσαίωνα και μετά την Δ' Σταυροφορία, τα νησιά περιέρχονται στους Ενετούς, εκτός από τη Ρόδο η οποία κηρύσσεται ανεξάρτητη.
 
 
Το νησί όμως δεν μένει για πολύ χρόνο έτσι, το καταλαμβάνουν Γενουάτες και αργότερα καταλήγει στα χέρια των Ιωαννιτών Ιπποτών. Ονομάζονται "Ιππότες της Ρόδου" και το Τάγμα των Ιπποτών εξουσιάζει το νησί για περίπου 213 χρόνια οπότε και επέρχεται στην κυριαρχία των Οθωμανών με πολλά έκτροπα να λαμβάνουν χώρα.

Μετά τους Βαλκανικούς πολέμους οι Ρόδιοι επέρχονται στην κυριαρχία των Ιταλών, αλλά μετά την Συνθήκη της Λοζάννης (1912) το νησί έπρεπε να παραδοθεί στους Τούρκους. Έπειτα όμως από δημοψηφίσματα και διαμαρτυρίες αποφασίζεται τα Δωδεκάνησα να παραχωρηθούν στην Ελλάδα εκτός από την Ρόδο, όμως το 1923 η Ιταλία γίνεται και πάλι κυρίαρχος των Δωδεκανήσων.

Αργότερα το 1943 μετά την σύλληψη του Μουσολίνι ο Μπαντόλιο αναλαμβάνει την κυβέρνηση και συνθηκολογεί με τους Συμμάχους. Οι γερμανοί όμως καταλαμβάνουν την Ρόδο έως το 1945 οπότε και υποχωρούν έχοντας επιδράσει αρνητικά στην οικονομία του νησιού. Ήρθε επιτέλους η στιγμή που το νησί του Θεού Ήλιου έρχεται στα χέρια εκείνων στους οποίους δικαιωματικά ανήκει, στους Έλληνες.

 

Boudoir Restaurant

Sarris

San Allote Tavern

Nikos Taxi Tours

Mocassino Shoe Store
 
Ξενοδοχεία στη Ρόδο | Νυχτερινή ζωή στη Ρόδο | Κουζίνα της Ρόδου | Δραστηριότητες στη Ρόδο | Καταδύσεις στη Ρόδο | Τέχνη στη Ρόδο | Αγορές στη Ρόδο | Γάμος στη Ρόδο


AddThis Social Bookmark Button
Ελληνικά νησιά Ρόδος: Ξενοδοχεία | Διαμερίσματα | Ενοικιάσεις 
Εστιατόρια | Δωμάτια | Στούντιος Δωδεκάνησα Ελλάδα 
Ιστορία της Ρόδου Ελλάδα
κατασκευη ιστοσελιδων προωθηση ιστοσελιδας seo http://www.badsquirrelinc.com/ social media