Γενικά Στοιχεία

Ιστορία

Περιήγηση 

Πολιτισμός

Πληροφορίες

Χάρτης
hotels in Naxos
restaurants in Naxos
clubs, bars, cafe in Naxos
shops in Naxos
greek tourism guide
 



ΙΣΤΟΡΙΑ

Σύμφωνα με αρκετούς μελετητές η Φολέγανδρος πήρε το όνομά της από το Φολέγανδρο, γιο του βασιλιά της Κρήτης Μίνωα. Η τοπική αυτοδιοίκηση του νησιού έχει τη μορφή του Φολέγανδρου στην επίσημε σφραγίδα της κοινότητας. Η Φολέγανδρος υπήρξε και καταφύγιο όσων έφευγαν κυνηγημένοι από την Κρήτη.

Υπάρχει βέβαια άλλη μία εκδοχή για την ονομασία του νησιού. Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή η ονομασία του νησιού είναι αποτέλεσμα των διελεύσεων των Φοινίκων από αυτό ή είναι παραφθορά της φοινικής λέξης 'phelekgundari' που σημαίνει πέτρινη γη και αποδίδει ακριβώς τη μορφολογία του νησιού.

 Η ιστορία της Φολεγάνδρου αναφέρει, ότι οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού φαίνεται να ήταν οι Κάρες, από τη Μικρά Ασία. Τους Κάρες ακολούθησαν οι Κρήτες με αρχηγό το Φολέγανδρο. Μετά από τους Κρήτες ακολούθησαν οι Δωριείς. Αυτό αποδεικνύεται από τις επιγραφές που έχουν βρεθεί.

Αυτός ήταν και ο λόγος που η Φολέγανδρος δε συμμετείχε στην πρώτη Αθηναϊκή Συμμαχία που έγινε το 478 π.Χ., αλλά αργότερα. Σε επιγραφή αναφέρεται ότι το νησί πληρώνει ετήσιο φόρο στην Αθήνα δύο χιλιάδες αττικές δραχμές αντί χιλίων που πλήρωνε η Σίκινος. Αυτό σημαίνει, ότι ήταν υποτελής στην Αθήνα και μάλιστα με δυσμενέστατους όρους, προφανώς επειδή δεν εντάχτηκε από την αρχή στην Αθηναϊκή Συμμαχία.

Κάρες



Κατά την περίοδο αυτή λατρευόταν στο νησί η Άρτεμις και ο Απόλλων. Τα νομίσματα που βρέθηκαν είναι χάλκινα και χρονολογούνται στον 3ο και 2ο π.Χ. αιώνα και απεικονίζουν από τη μία όψη τους έναν άντρα, το Φολέγανδρο και από την άλλη έναν ταύρο. Το 338 π.Χ. ο Φίλιππος Β΄ ο πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου νίκησε τους Αθηναίους.

Μετά ολόκληρη η Ελλάδα μαζί με τα νησιά πέρασαν στην εξουσία των Μακεδόνων βασιλέων. Η Φολέγανδρος στη συνέχεια πέρασε στην εξουσία των διαδόχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου και συγκεκριμένα των Πτολεμαίων της Αιγύπτου μέχρι το 202 π.Χ. οπότε τα ανακατέλαβαν οι Μακεδόνες. Όταν οι Ρωμαίοι έγιναν κυρίαρχοι της Ελλάδος τον 1ο αιώνα π.Χ. χρησιμοποιούσαν τη Φολέγανδρο σαν τόπο εξορίας. Δυστυχώς για το οκτακόσια χρόνια της βυζαντινής περιόδου δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία. Ενδεχομένως το νησί να ήταν στην αφάνεια. Η μοναδική πληροφορία που υπάρχει είναι ότι μέχρι το 1646 θρησκευτικά αποτελούσε εξαρχία του πατριαρχείου και από τότε και μετά αποτέλεσε μέρος της Αρχιεπισκοπής Σίφνου.

Εκκλησάκι

Το 1204 μετά την κατάληψη της Κωνσταντινουπόλεως από τους Φράγκους εμφανίστηκαν οι Ενετοί στις Κυκλάδες. Ο Ενετός Μάρκος Σανούδος κατέκτησε τα νησιά του Αιγαίου και ίδρυσε το Δουκάτο της Νάξου ή του Αρχιπελάγους. Μέσα σε αυτό περιλαμβάνονταν φυσικά και η Φολέγανδρος.

Ο Σανούδος κυβέρνησε τα νησιά με σωφροσύνη και πολιτική επιδεξιότητα. Έδωσε θρησκευτική ελευθερία και εξασφάλισε την εμπιστοσύνη των υπηκόων του. Ο ναύαρχος Λικάριος διέκοψε το 1269 την κυριαρχία του Σανούδου στη Φολέγανδρο.



Ο Λικάριος αφού διαφώνησε με τους συμπατριώτες του, συμμάχησε με τον αυτοκράτορα Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγο, που είχε ανακαταλάβει την Κωνσταντινούπολη από τους Λατίνους. Επικεφαλής του στόλου του Μισζήλ, ο Λικάριος κατόρθωσε να αποσπάσει από το δουκάτο της Νάξου τα νησιά Ίο, Σίκινο, Φολέγανδρο και Σίφνο. Η επιστροφή όμως των νησιών στο Βυζάντιο δεν κράτησε πολύ γιατί το 1307 κατακτήθηκαν από τον Ισπανό Γιαννούλη Δακορόνια. Ο Δακορόνια κράτησε τα νησιά μέχρι το 1464 οπότε τα κατέλαβαν οι Γοζαδίνοι. Εκείνη την εποχή συνέβαιναν πολλές επιδρομές των Τούρκων στη Φολέγανδρο και αυτό είχε σαν συνέπεια την ερήμωση της Φολεγάνδρου. Μετά την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως το 1453 δύσκολα μπορούσαν να παραμείνουν οι Φράγκοι στο Αιγαίο.

Το 1536 υπεγράφη συνθήκη μεταξύ του Σουλτάνου και της Γαλλίας που απώτερος σκοπός της ήταν να εκδιωχθούν οι Ενετοί από τα νησιά. Οι Τούρκοι χρησιμοποίησαν γι αυτό το σκοπό τον ναύαρχο Βαρβαρόσα, από τον όλεθρο και τα λεηλασία του στρατού του Βαρβαρόσα διασώθηκαν μόνο τα νησιά που δεν ήταν στην κυριαρχία των Ενετών. Έτσι διασώθηκε και η Φολέγανδρος όπως επίσης η Σίκινος, η Κίμωλος και η Κύθνος. Αυτός είναι και ο λόγος που διατηρήθηκε για σαράντα χρόνια η δυναστεία των Γοζαδίνων. Το 1617 εκδιώχθηκαν οριστικά οι Φράγκοι και επεκράτησαν οι Τούρκοι στο νησί. Τα νησιά πλήρωναν φόρο στον Καπετάν πασά που είχε τα νησιά υπό την εξουσία του. Ο φόρος για τη Φολέγανδρο είχε οριστεί στα 1500 γρόσια το χρόνο.

Το 1715 ο καπουδάν πασάς Τζανούμ Χότζα λεηλάτησε το νησί και εξανδραπόδισε όλους σχεδόν τους κατοίκους του σε αντίποινα για τη συνεργασία μερικών κατοίκων του με πειρατές που λυμαίνονταν τα γύρω νησιά. Στη Φολέγανδρο υπήρχαν επί Τουρκοκρατίας και πρόξενοι των Μεγάλων Δυνάμεων. Έτσι το 1770 πρόξενος της Γαλλίας ήταν ο Γεωργάκης Στάης, που εκτελούσε συνάμα καθήκοντα ηγεμόνα και διοικητή.

Για τέσσερα χρόνια διακόπηκε η τουρκική κατοχή το 1770 κατά τη διάρκεια του ρωσοτουρκικού πολέμου. Όταν υπεγράφη συνθήκη ανάμεσα στην Τουρκία και την αυτοκράτειρα της Ρωσίας Αικατερίνη ξαναδόθηκαν τα νησιά στην Τουρκία. Η Φολέγανδρος ελευθερώθηκε από τους Τούρκους το 1821 και ενώθηκε με την υπόλοιπη Ελλάδα. 

Μνημείο



Από το 1900 έως το 1970 η Φολέγανδρος απετέλεσε τόπος εξορίας πολιτικών κρατουμένων. Οι πολιτικοί κρατούμενοι παρακολουθούνταν από ένα μεγάλο αριθμό χωροφυλάκων. Οι εξόριστοι έπρεπε να παρουσιάζονται καθημερινά στη χωροφυλακή που τους παρακολουθούσε στους περιπάτους τους και ιδιαίτερα όταν κολυμπούσαν. Οι εξόριστοι καταπιάνονταν με χειρονακτικές εργασίες και αποκτούσαν άριστες σχέσεις με τους κατοίκους του νησιού. Συχνά έφτιαχναν πολύ ωραία έργα τέχνης, επιδόθηκαν ιδιαίτερα στην ξυλογλυπτική και συχνά συμμετείχαν στα γλέντια, τις γιορτές και τα πανηγύρια του νησιού.

 
κατασκευη ιστοσελιδων προωθηση ιστοσελιδας seo http://www.badsquirrelinc.com/ social media