Γενικά Στοιχεία

Ιστορία

Περιήγηση

Πληροφορίες

Χάρτης
hotels in Amorgos restaurants in Amorgos clubs, bars, cafe in Amorgos shops in Amorgos greek tourism guide
 

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Αιγιάλη. Το λιμάνι της Αιγιάλης βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Αμοργού. Η Αιγιάλη περιλαμβάνει τέσσερα χωριά: τα Θολαριά, τη Λαγκάδα, τον Ποταμό και τον Όρμο. Η παραλία της Αιγάλης έχει ψιλή άμμο και πεντακάθαρα νερά. Ο Όρμος είναι το νεότερο χωριό αφού βρίσκεται κοντά στη θάλασσα, διότι παλαιότερα τα χωριά κτίζονταν μακρυά από τη θάλασσα λόγω των πειρατών. Εδώ θα βρείτε τα πάντα για τους τουρίστες, όπως ξενοδοχεία, ταβέρνες, καταστήματα, μπαρ κλπ. Η παραλία του Όρμου είναι περίπου ένα χιλιόμετρο και είναι από τις λίγες που έχουν δέντρα. 

Ο Ποταμός βρίσκεται νοτιοανατολικά του όρμου και είναι το χωριό με την ωραιότερη θέα. Μέχρι πρόσφατα ανέβαινε κανείς μόνο με τα πόδια αλλά τώρα έχει δρόμο.

Επόμενος σταθμός είναι η Λαγκάδα, πέντε λεπτά από τον Όρμο. Η Λαγκάδα είναι αμφιθεατρικά κτισμένη και τα σπίτια της έχουν την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική. Εδώ θα βρείτε ξενοδοχεία και ψαροταβέρνες.

Το τέταρτο χωριό είναι τα Θολάρια. Βρίσκονται κοντά στη Βίγλα, σε απόσταση μόλις 3,5 χιλιομέτρων από τον Όρμο. Όμορφα σπίτια, πλακόστρωτα σοκάκια και καμάρες είναι το χαρακτηριστικό του. Εδώ υπάρχουν ξενοδοχεία, καταστήματα, ψαροταβέρνες και κλίμα για ήσυχες διακοπές. 

Στα Κατάπολα συναντάμε δύο χωριά: το Ξυλοκερατίδι με την εκκλησία των Τριών Ιεραρχών και το Ραχίδι με την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Το λιμάνι έχει μήκος ένα ναυτικό μίλι (συγκεκριμένα 1852 μέτρα) και είναι το καλύτερο φυσικό λιμάνι μέσα στις Κυκλάδες, στο οποίο, όταν είναι φουρτούνα έρχονται να αράξουν όλα τα πλοία που βρίσκονται στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Ίσως αυτό να είναι η αιτία της πολιτιστικής ανάπτυξης του νησιού ήδη από αρχαιοτάτων χρόνων. Τα Κατάπολα υπήρξαν η βάση των καπεταναίων της Αμοργού, οι οποίοι, από το τέλος του 18ου αιώνα έως το 1950 ανέπτυξαν σε σημαντικό βαθμό τη ναυτιλία και είχαν 40 καϊκια 


Αξιοθέατο στα Κατάπολα θεωρείται η Μινώα. Είναι μία από τις τρεις αρχαίες πόλεις της Αμοργού. Τώρα γίνονται αρχαιολογικές έρευνες και ανασκαφές από την καθηγήτρια αρχαιολογίας Λίλα Μαραγκού.

Η Παναγία η Καταπολιανή είναι αρχείο χριστιανικό μνημείο της Αμοργού που αποδίδεται στον Πύθειο Απόλλωνα. Η Ευαγγελίστρα είναι μικρός ναός της πρώτης βυζαντινής περιόδου με ωραία αρχιτεκτονική στο συνοικισμό Ξυλοκερατίδι. 

Χώρα. Η Χώρα είναι πρωτεύουσα του νησιού. Η τοποθεσία διαλέχτηκε από τους κατοίκους για να μη φαίνεται ο οικισμός από τη θαλασσα λόγω των πειρατών. 


Επίνειο της Χώρας είναι τα Κατάπολα. Στη ράχη του λόφου η Χώρα έχει μερικούς ανεμόμυλους που της δίνουν μία γραφικότητα. 

Στον κεντρικό, πλακόστρωτο δρόμο βρίσκονται τα περισσότερα μαγαζιά της Χώρας. Ταβέρνες, ουζερί, καταστήματα με σουβενίρ, όλα προσθέτουν τη δική τους ομορφιά. 

Αξιοθέατα στη χώρα είναι το τείχος με τις πολεμίστρες στο Κάστρο που έκτισε το 13ο αιώνα ο Ιερεμίας Γκύζης και ο Πύργος του Γαβρα στο κέντρο της Χώρας κτίσμα του 16ου αιώνα με αρχαία γλυπτά και επιγραφές.

Μονή Χοζοβιώτισσας. Υπάρχει μία παράδοση που αναφέρεται στη Μονή. Στα χρόνια των Εικονομαχιών ζούσε στα παράλια της Μικρά Ασίας μία χήρα ευσεβής η Ειρήνη Μελαλά με το γιο της Χριστόφορο, που υπηρετούσε ως εκατόνταρχος στον αυτοκρατορικό στρατό. 

Η μητέρα ονειρεύτηκε ότι ήρθε η Παναγία και της εκμυστηρεύτηκε ότι την επομένη θα ερχόταν ο γιος της και θα της ζητούσε κάτι δυσάρεστο, που εκείνη έπρεπε να κάνει. Πράγματι την επομένη ήρθε ο γιος της και είπε στη μητέρα του ότι είναι στο σχέδιο από τους εικονομάχους να έρθουν και να ασελγήσουν στην εικόνα, ακόμα και να πυρπολήσουν το σπίτι. 


Εκείνη έχοντας εμπιστοσύνη στο ότι η Παναγία θα τη φωτίσει να λάβει τη σωστή απόφαση, τύλιξε καλά την εικόνα και πήγε κρυφά στη θάλασσα, άναψε ένα φως μέσα σε μία βάρκα, έβαλε την εικόνα μέσα και άφησε τη βάρκα ελεύθερη με την ευχή να φτάσει σε έναν τόπο, όπου οι άνθρωποι θα την εκτιμούσαν. Πράγματι η βάρκα περιπλανήθηκε και μετά έφτασε στην Αμοργό στο Δαιμονότοπο (ονομασία που δείχνει την αγριότητα του τοπίου).


Οι κάτοικοι ανακάλυψαν τη βάρκα και την εικόνα και κατάλαβαν ότι ήταν επιλογή της Παναγίας να κτιστεί εκκλησία στο μέρος εκείνο. Ωστόσο αφού ξεκίνησαν να την κτίζουν το πρωί, το βράδυ γκρεμιζόταν. Τότε ο πρωτομάστορας παρακάλεσε την Παναγία να του υποδείξει που θα ήθελε να κτιστεί η εκκλησία της. Την επομένη βρέθηκαν τα εργαλεία του μάστορα καρφωμένα πάνω σε έναν απόκρημνό βράχο σε ύψος 300 μέτρα από τη θάλασσα. Εκεί κτίστηκε η εκκλησία. Το όνομά της είναι Παναγία η Κυνηγημένη ή Χοζοβιώτισα. 
Από το 1088 έως σήμερα η Παναγία η Χοζοβιώτισσα είναι φύλακας του νησιού. Είναι η προστάτιδα της Αμοργού. 

 
|Γενικά Στοιχεία| |Ιστορία| |Περιήγηση| |Πληροφορίες| |Χάρτης|
|Travel Agencies| |Restaurants| |Shops| |Greek Tourism|