Χωριά στα Τρίκαλα

Αφιέρωμα στα ξενοδοχεία των Τρικάλων

Είτε επιλέξετε να μείνετε στα πιο τουριστικά μέρη των Τρικάλων (Ελάτη-Περτούλι ή Μετέωρα-Καλαμπάκα), είτε μέσα στην πόλη, τα τουριστικά καταλύματα του νομού σας περιμένουν, ώστε να σας χαρίσουν μοναδικές στιγμές σε ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Ελλάδας.

Ποια είναι όμως τα κριτήρια για την επιλογή ενός καλού ξενοδοχείου, καταλύματος;

Σίγουρα το περιβάλλον, η ατμόσφαιρα, η υποδοχή, η ποιότητα και η τιμή.Κάναμε μια επιλογή των καταλυμάτων με βάση αυτά τα κριτήρια ενώ λάβαμε υπ' όψη μας όσα μας είπαν οι ντόπιοι, χωρίς να παραλείψουμε τη δική μας άποψη και των φίλων μας χρηστών του Internet για εκείνα τα καταλύματα που μας φάνηκε ότι ξεχωρίζουν και σας τα προτείνουμε ανεπιφύλακτα να επισκεφθείτε. Σας προτείνουμε: Ξενοδοχείο Αντωνιάδης, ξενοδοχείο Μικρή Άρκτος, αρχοντικό Διβάνη, αρχοντικό Λουκάς, παραδοσιακά δωμάτια Φρετζάτο , βίλα Φώτη.


Το χωριό της Ελάτης πνιγμένο στα χιόνια.Αφιέρωμα στα εστιατόρια των Τρικάλων

Τα Τρίκαλα είναι ένα από τα πιο ανεπτυγμένα και όμορφα ελληνικά μέρη, αφού συνδυάζουν την αυτάρκεια και αυτονομία της πόλης με όλα τα ευεργετικά προνόμια της ζωής στη φύση, μιας και σε ελάχιστο χρόνο μπορείτε να βρεθείτε σε αγαπημένους προορισμούς, όπως η Τύρνα (Ελάτη για τους μη Τρικαλινούς), το Περτούλι ή τα Μετέωρα.

Ταβέρνες και εστιατόρια όπου μπορείτε να καθίσετε και να απολαύσετε το φαγητό σας ή τον καφέ σας, σας περιμένουν.


Κάναμε μια επιλογή εστιατορίων με βασικά κριτήρια την ικανοποίηση του ουρανίσκου, το περιβάλλον, την ατμόσφαιρα, την υποδοχή, την ποιότητα και την τιμή, ενώ λάβαμε υπόψη μας όσα μας είπαν οι ντόπιοι χωρίς να παραλείψουμε και τη δική μας άποψη για εκείνα τα μέρη που μας φάνηκε ότι ξεχωρίζουν. Σας προτείνουμε: ταβέρνα-εστιατόριο "Ο κήπος του Ηλία".
 Τρίκαλα  Φωτογραφίες  Αξιοθέατα  Διαδρομές-σπόρΗ πόλη των Τρικάλων είναι παραποτάμια πόλη και βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νομού, κοντά στο νομό Καρδίτσας ενώ απέχει 22 χιλ. από την Καλαμπάκα με τα γνωστά Μετέωρα. Χτισμένη σε πεδινή περιοχή, επίπεδη πόλη, γύρω απο το λόφο του Προφήτη Ηλία, πάνω στον οποίο βρίσκεται το φρούριο της πόλης, διασχίζεται από τον Ληθαίο, τον ποταμό της "λήθης" των αρχαίων, που είναι παραπόταμος του Πηνειού, πηγάζει απο τα Αντιχάσια Όρη και εκβάλλει στον Πηνειό στα νότια της πόλης.

Ο δήμος Τρικκαίων συνορεύει ανατολικά με τους δήμους Εστιαιωτίδας και Πελινναίων, νότια με τους δήμους Μεγάλων Καλυβίων και Γόμφων, δυτικά με τους δήμους Πιαλείων και Φαλωρείας και βόρεια με τους δήμους Παραληθαίων και Παληοκάστρου. Το κλίμα των Τρικάλων είναι ηπειρωτικό, με γενικά λίγες χιονοπτώσεις το χειμώνα και πολύ ζεστό καλοκαίρι, όταν η θερμοκρασία ενδέχεται να φτάνει ή και να ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου υπό σκιά.

Το θαύμα της φύσης ολοκληρώνει τα έργα του ανθρώπου στα Μετέωρα. Μεγάλο ενδιαφέρον όμως επίσης παρουσιάζουν στον νομό Τρικάλων, η Καλαμπάκα, η Πύλη και τα παραδοσιακά χωριά της Πίνδου και του Αχελώου. Η σύγχρονη πόλη των Τρικάλων έχει καλή ρυμοτομία και πολλές ομορφιές.

Αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε το Φρούριο, το Ρολόι μέσα στο Φρούριο, τον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου, τη Δημοτική Πινακοθήκη, τη Βιβλιοθήκη, τη Συλλογή από εικόνες της Μητρόπολης Τρίκκης και Σταγών, το Κουρσούμ Τζαμί, τη συνοικία Βαρούσι, το άλσος του Προφήτη Ηλία καθώς και το χωριό Πλάτανος.

Χτισμένη αμφιθεατρικά μέσα σε δάσος από έλατα το ορεινό χωριό της Ελάτης έχει αξιόλογη τουριστική υποδομή και αποτελεί σταθμό για το καταφύγιο του Κερκέτιου και το χιονοδρομικό κέντρο στο Περτούλι.

Ο οικισμός του Ζάρκου είναι χτισμένος στις παρυφές των βουνών του Ζάρκου. Μπορείτε να επισκεφθείτε μεταξύ άλλων στην περιοχή τον προϊστορικό οικισμό στην Πλατιά Μαγούλα. Η Καλαμπάκα μπορεί να καυχιέται για τα μοναδικά στον κόσμο θεόρατα γλυπτά της, τα Μετέωρα.

Στην περιοχή αξίζει να επισκεφθείτε το μεγαλύτερο και σημαντικότερο μετά το Άγιο Όρος μοναστικό συγκρότημα στον ελλαδικό χώρο, με παγκόσμια ακτινοβολία τους θεόρατους βράχους των Μετεώρων.

Σήμερα στα Μετέωρα λειτουργούν έξι μονές: Η μονή Αγίου Νικολάου Ανάπαυσα, η μονή Ρουσάνου, η μονή Βαρλάαμ, η μονή Μεγάλου Μετεώρου, η μονή Αγίας Τριάδας και η μονή Αγίου Στεφάνου.

Μετέωρα στην Καλαμπάκα, νομός ΤρικάλωνΑξίζει τον κόπο επίσης να επισκεφθείτε το σπήλαιο της Θεόπετρας στη βάση του ομώνυμου ασβεστολιθικού βράχου.

Ορεινό παραθεριστικό κέντρο είναι η Καστανιά, μέσα σε δάσος από καστανιές, πλατάνια, οξιές, βελανιδιές και έλατα.

Επισκεφθείτε την Γκούρα, τόπο αναψυχής και ξεκούρασης με τρεχούμενα νερά και πλατάνια, το δάσος με οξιές και καστανιές, τα ορεινά χωριά της περιοχής καθώς και το Χάνι Μουργκάνη σε παραδεισένιο τοπίο με θεόρατα πλατάνια και άφθονα νερά.

Το Καστράκι είναι μια πανέμορφη περιοχή με γκρίζους μονολιθικούς βράχους. Η περιοχή γύρω του είναι κατάφυτη.

Επισκεφθείτε τον παλιό οικισμό με τα πετρόχτιστα σπίτια. Από τα ομορφότερα χωριά του Αχελώου χτισμένα σε πλαγιά με έλατα είναι το Νεραϊδοχώρι με πέτρινη βρύση στην είσοδο του χωριού. Κοντά του βρίσκονται τα χωριά Πυρρά με το μοναστήρι του Αγίου Μοδέστου, η Δέση με το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας και το Γαρδίκι με όμορφη πλατεία, πλατάνια και νερά.

Στην κωμόπολη του Νεοχωρίου θα θαυμάσετε στα παραδοσιακά σπίτια στην πλατεία και την ποταμιά του Νεοχωρίτικου. Ανάμεσα σε βελανιδιές, πεύκα και έλατα βρίσκεται η Οξύνεια, ενώ το Περτούλι είναι από τα ωραιότερα τουριστικά κέντρα της Θεσσαλίας.

Στα Ριζά της Πίνδου είναι χτισμένη η κωμόπολη της Πύλης με τον παραδοσιακά οικισμό Πόρτα Παναγιά και τα περίφημα Στενά με τα πλατάνια. Επισκεφθείτε τη μονή της Γκούρας καθώς και το Κάστρο και τον Πύργο της αρχαίας Πολίχνης Αθηναίου. Στη θέση Περτουλιώτικα Λιβάδια λειτουργεί χιονοδρομικό κέντρο. Αν βρεθείτε στα Τρίκαλα αγοράστε βότανα, πλιγούρι, τραχανά, χυλοπίτες, κάστανα, κεντήματα, πλεκτά με το βελονάκι και υφαντά και δοκιμάστε ντόπια κρέατα, τραχανά και πατσά.

 
 

Ο νομός Τρικάλων έχει έκταση 3.389 km², βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας και είναι ένας από τους 4 νομούς της περιφέρειας Θεσσαλίας. Απαρτίζεται από δύο επαρχίες, αυτή των Τρικάλων και αυτή της Καλαμπάκας. Πρωτεύουσα του νομού είναι η πόλη των Τρικάλων, στην οποία σήμερα ζούνε 70.000 κάτοικοι.

 
ΚΤΕΛ Τρικάλων (ΤΡΙΚΑΛΑ)
ΚΤΕΛ Τρικάλων (ΑΘΗΝΑ)
ΚΤΕΛ Τρικάλων (ΙΩΝΝΙΝΑ)
ΚΤΕΛ Τρικάλων (ΠΑΤΡΑ)
ΚΤΕΛ Τρικάλων (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ)
24310 - 73130-73131-73132
210 - 8311434
26510 - 26404
2610 - 272246
2310 - 517517
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ 24310 - 23652
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ 24310 - 27301
ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ 24310 - 31269
Γραφείο Τουρισμού δ. Τρικάλων
Κ.Ε.Π. δ. Τρικάλων
24310 - 77769
22370 - 46125
 

Από Aθήνα με λεωφορείο ή αυτοκίνητο μέσω της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, στρίβοντας προς Δομοκό και περνώντας την Καρδίτσα. Συνολική απόσταση 331 χλμ.

Aπό Θεσσαλονίκη με λεωφορείο ή αυτοκίμητο μέσω της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Αθηνών, βγαίνετε στη Λάρισα. Εκεί εγκαταλείπετε τον εθνικό άξονα και μέσω της εθνικής οδού Λαρίσης-Τρικάλων, μετά από 2 ώρες φτάνετε στα Τρίκαλα. Συνολική απόσταση 220 χλμ.

Aπό Πάτρα οδικώς μέσω της πραγματικά εντυπωσιακής γέφυρας που ενώνει το Αντίρριο με το Ρίο και ακολουθώντας τη διαδρομή Ναύπακτος - Καρπενήσι - Μπράλος - Λαμία - Καρδίτσα - Τρίκαλα. Συνολική απόσταση 314 χλμ.

Το οδικό δίκτυο είναι ασφαλτοστρωμένο, σε πολύ καλή κατάσταση και υπάρχει κατατοπιστική σήμανση, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως όταν θα πρέπει να αντιμετωπίσετε τις στροφές του Δομοκού ή του Μπράλου, ή να διασχίσετε τα Τέμπη θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

 
   
Βίκτωρος Ουγκό 30 - Αθήνα, Tήλ: 210-52.33.302, Fax: 210-52.39.372