Αξιοθέατα στην Αρκαδία, Βυτίνα, Δημητσάνα


Όλη η περιοχή της Αρκαδίας είναι γεμάτη ομορφιές και εκπλήξεις για τον ταξιδιώτη. Κατ’αρχάς το ίδιο το δάσος του Μαινάλου με τις διαδρομές και τις πηγές του, τα γύρω χωριά, οι εκκλησίες και τα παλιά μοναστήρια είναι τόποι σπάνιας ομορφιάς που δεν πρέπει να απαλείψει κανείς από το πρόγραμμα του. Ο νομός Αρκαδίας είναι από μόνος του ένα αξιοθέατο που βρύθει από μνημεία και ιστορικές τοποθεσίες.

Παρακάτω, ωστόσο παρουσιάζονται τα σημαντικότερα αξιοθέατα δύο εκ των τουριστικότερων χωριών του Νομού, όπως η Βυτίνα και η Δημητσάνα.



Βυτίνα



 Μαίναλο

Πόλος έλξης για όλη την περιοχή, είναι το υπέροχο ελατόδασος του Μαινάλου και το ανακαινισμένο χιονοδρομικό κέντρο που καλύπτει όλες τις απαιτήσεις για ιδανικές χειμερινές αποδράσεις. Πανέμορφα τοπία, τρεχούμενα νερά, πανύψηλα έλατα, μοναδικές διαδρομές και περίπατοι, σε συνδυασμό με το υγεινό κλίμα συνθέτουν το εντυπωσιακό σκηνικό του Μαινάλου.

 Ιερά Μονή Κερνίτσης

Ιστορικό μοναστήρι στο χωριό Νυμφασία , κτισμένο το 1105 που τα χρόνια της Τουρκοκρατίας αποτελούσε εθνικοθρησκευτικό κέντρο. Σήμερα είναι ακόμα ενεργό και λειτουργεί ως γυναικεία μονή.

 Λαογραφικό Μουσείο Βυτίνας

Στην πλατεία της Βυτίνας στεγάζεται το πετρόκτιστο λαογραφικό μουσείο με πάμπολλα αντικείμενα και εργαλεία από την πλούσια ιστορική και κοινωνική κληρονομιά του τόπου.

 Σπίτι Κολοκοτροναίων Λιμποβίσι

Μέσα στην αγκαλιά του Μαινάλου το Λιμποβίσι φιλοξενεί το πατρικό σπίτι των Κολοκοτρωναίων. Μετά από πολλές καταστροφές το σπίτι ανοικοδομήθηκε και σήμερα λειτουργεί σαν μικρό μουσείο.

 Λίμνη Λάδωνα

Η Λίμνη του Λάδωνα σε απόσταση 80 περίπου χιλιομέτρων αποτελεί μιά ενδιαφέρουσα εναλλακτική πρόταση για ένα σπάνιο υδάτινο τοπίο με πολλές ομορφιές και ενδιαφέρουσες εικόνες. Τα τελευταία χρόνια στην περιοχή αναπτύσσονται δραστηριότητες ορεινού τουρισμού, όπως trekking, kayak, sailing, seajets, 4x4 adventures κ.λ.π.



Δημητσάνα



 Μύλοι του Ιωσήφ

Οι μύλοι του Ιωσήφ συνέθεταν κάποτε ένα ολοκληρωμένο συγκρότημα. Θα τους συναντήσετε στο δρόμο ο οποίος ενώνει τη Δημητσάνα με τη Ζάτουνα, κάτω από τη γέφυρα Μπαρμίνη. Λόγω των πολλών νερών της, η Αρκαδία ήταν κάποτε γεμάτη από νερόμυλους.

 Λαογραφικό μουσείο Παναγιάς Ζέρζοβας

Το Λαογραφικό μουσείο της Παναγιάς Ζέρζοβας δεν στεγάζεται ούτε σε κάποιο παλιό αρχοντικό ούτε σε κάποιο ιστορικό οίκημα.

Αντίθετα, φιλοξενείται σε ένα πλυσταριό! Πράγματι, αν κάποιος θέλει πραγματικά να διασώσει και να αναδείξει τα έθιμα και τον τρόπο ζωής του τόπου του, οφείλει να συμπεριλάβει και μια από τις πιο βασικές καθημερινές ασχολίες των κατοίκων του!

Σε μια πολύ ωραία ατμόσφαιρα, αυθεντικά παραδοσιακή, ο επισκέπτης μπορεί να μάθει πολλά πράγματα και να θαυμάσει την εφευρετικότητα αλλά και την επιδεξιότητα των κατοίκων που ζούσαν δημιουργικά, έστω και με λιγότερες ανέσεις από όσες απολαμβάνουμε σήμερα.

 Ιερά Μονή της Παναγίας των Αιμυαλών

Αξίζει πραγματικά να φτάσετε μέχρι τη μονή Αιμυαλών που φαίνεται, κυριολεκτικά, σκαμμένη και σκαρφαλωμένη πάνω σε ένα απόκρημνο βράχο. Μετέωρη εδώ και αιώνες, στα μικρά Μετέωρα της Ελλάδας, την Αρκαδία, η Μονή Αιμυαλών κόβει την ανάσα των περαστικών αλλά ανταμείβει πλουσιοπάροχα όσους την πλησιάσουν, με τη μαγευτική θέα και τη μοναδική της ατμόσφαιρα.

 Μονή Φιλοσόφου

Σκαρφαλωμένη στις πλαγιές του Μαινάλου, η Μονή Φιλοσόφου είναι χτισμένη ανάμεσα στα έτη 963-967 και κατέχει τον τίτλο του αρχαιότερου βυζαντινού μνημείου στην Αρκαδία. Εκεί διατηρείται ακόμα το κρυφό σχολειό που φώτιζε τους Έλληνες την περίοδο της Τουρκοκρατίας, γι’ αυτό και, συχνά, οι ντόπιοι αποκαλούν τη μονή ‘Κρυφό σχολειό’.

Στη μονή Φιλοσόφου μαθήτευσαν ο Γρηγόριος ο Ε’, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός και πολλοί ακόμα Πατριάρχες κι επιφανείς μορφές της εκκλησίας. Εδώ σώζονται μέχρι σήμερα έξι υδροκίνητες εγκαταστάσεις που φιλοξενούνται σε τρία κτίσματα και διαφυλάσσουν κάτι από τον παραδοσιακό τρόπο αξιοποίησης της δύναμης του νερού. Η Μονή Φιλοσόφου εγκαταλείφθηκε στα 1700 οπότε και οι μοναχοί μεταφέρθηκαν στη Νέα Μονή Φιλοσόφου, 500 περίπου μέτρα βορειότερα.

 
   
Βίκτωρος Ουγκό 30 - Αθήνα, Tήλ: 210-52.33.302, Fax: 210-52.39.372