Αρκαδία

Χάρτης ΑρκαδίαςΑφιέρωμα στην Αρκαδία

Η Αρκαδία βρίσκεται στο κέντρο της Πελοποννήσου. Συνορεύει βόρεια με τους νομούς Κορινθίας και Αχαΐας, δυτικά με τους νομούς Ηλείας και Μεσσηνίας, νότια με το νομό Λακωνίας και ανατολικά βρέχεται από τον Αργολικό κόλπο.Έχει έκταση 4.419 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 102.035 κατοίκους. Με σπάνιες ομορφιές τόσο στα ορεινά όσο και στα παράλια, ο νομός Αρκαδίας προσφέρεται τόσο για θερινές όσο και για χειμερινές διακοπές.

Πρωτεύουσα του νομού είναι η Τρίπολη, χτισμένη στο κέντρο του οροπεδίου της Αρκαδίας, θέση η οποία τη βοήθησε ν’ αναπτυχθεί και να κυριαρχήσει στα γύρω χωριά.

Η Αρκαδία είναι ένας ειδυλλιακός τόπος. Πεζογράφοι και ποιητές όλων των εποχών, από την αρχαιότητα και το μεσαίωνα μέχρι τα νεότερα χρόνια, εξυμνούν τις φυσικές της καλλονές. Κόμπαζε εκείνος που μπορούσε να πει ότι είχε την τύχη να ζει ανάμεσα στους Αρκάδες. Στα χρόνια ανάμεσα στο 16ο και 17ο αιώνα ενθουσίαζε τον τότε ρομαντικό κόσμο, πεζογράφους, ποιητές, καλλιτέχνες και τους έκανε συχνά να λένε την παροιμιώδη φράση: "Et in Arcadia ego" που σημαίνει "κι εγώ στην Αρκαδία ανήκω". 'Άνθρωποι του πνεύματος σ' ολόκληρο τον Ευρωπαϊκό χώρο έγραψαν έργα για την πανέμορφη χώρα της Αρκαδίας.

Η σύγχρονη Αρκαδία είναι  μια συνεχώς αναπτυσσόμενη περιοχή της Ελλάδος. Οι Αρκάδες διατηρώντας τις αρετές των προγόνων τους, φροντίζουν πραγματικά για την πρόοδο της γεννέτειράς των. Σήμερα αποτελεί σημαντικό αγροτικό, εμπορικό και συγκοινωνιακό κέντρο της Πελοποννήσου, με σύγχρονα οικοδομήματα, νεοκλασικά κτίρια, παραδοσιακά σπίτια και μεγάλες πλατείες.

Θέρετρα με σημαντική τουριστική κίνηση είναι η Βυτίνα, η Στεμνίτσα, ο Κοσμάς, το Παράλιο Άστρος, το Τυρό και το Λεωνίδιο.

Η Βυτίνα είναι ένα ορεινό χωριό, κατάφυτο, με όμορφες εξοχές και πάρκα για περιπάτους, τρεχούμενα νερά και θαυμάσιο κλίμα. Φημίζεται για τα ξυλόγλυπτα αριστουργήματα που φιλοτεχνούν χρόνια τώρα, οι κάτοικοί της.
Χιονοδρομικό Κεντρο

Το Παράλιο Άστρος αντίθετα, είναι χτισμένο αμφιθεατρικά σε πλαγιά λόφου και κατά μήκος της παραλίας έχει έντονο νησιώτικο χρώμα, γραφικά σοκάκια και παραδοσιακά σπίτια με κεραμιδένιες στέγες.

Ο Κοσμάς, πάλι, είναι ένα από τα ωραιότερα χωριά της Πελοποννήσου, σκαρφαλωμένο στις κορυφές του Πάρνωνα, σε καταπράσινο περιβάλλον, με έλατα και καστανιές.

Η Στεμνίτσα, ορεινή κωμόπολη είναι, επίσης, ένα από τα ωραιότερα παραθεριστικά κέντρα της περιοχής. Βρίσκεται στο κέντρο σχεδόν της Γορτυνίας, αμφιθεατρικά χτισμένη στον ελατοσκέπαστο Μαίναλο και περιβάλλεται από καταπράσινους
λόφους.

Το καλοκαίρι οι δρόμοι του χωριού και οι κήποι των σπιτιών αποκτούν ένα ακόμη ξεχωριστό στολίδι- ανθίζουν χιλιάδες ορτανσίες.

Άλλες πόλεις της περιοχής με μακρά ιστορία είναι η Δημητσάνα, το Δυρράχιο, η Καρίταινα, η Μαντίνεια, ο Ορχομενός και η Μεγαλόπολη.

Στην Αρκαδία υπάρχουν αρκετά ορειβατικά και χιονοδρομικά κέντρα. Οι κύριοι ορεινοί όγκοι είναι το Μαίναλο με υψόμετρο 1981 μέτρα, που στην κορυφή του λειτουργεί χιονοδρομικό κέντρο (Οστρακίνα), ο Πάρνωνας και το Αρτεμίσιο. Βυτίνα

Ο Αλφειός ποταμός αλλά και ο Λάδωνας με τον Ερύμανθο ακόμα και ο Λούσιος συμβάλλουν τα μέγιστα στην οικονομία του νομού. Η λίμνη Τάκα είναι ένας σπουδαίος υδροβιότοπος, δίνοντας τη δυνατότητα στους κατοίκους των γειτονικών περιοχών να αρδεύουν τα κτήματά τους, ενώ η λίμνη του Μουστού αποτελεί ένα σημαντικό καταφύγιο αγρίων πτηνών στην περιοχή. Η τεχνητή λίμνη του Λάδωνα είναι πολύ σημαντική γιατί με τα νερά της κινείται το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο και αρδεύεται ολόκληρη η κοιλάδα.

Οι δαντελωτές ακτές της Κυνουρίας με τα πεντακάθαρα νερά και τις ομορφιές της φύσης, είναι πόλος έλξης τουριστών για το καλοκαίρι.

Οι σύγχρονες Ιαματικές πηγές των Λουτρών του Δήμου Ηραίας φιλοξενούν κάθε χρόνο μερικές εκατοντάδες λουομένων. Αν την επισκεφθείτε μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε το τοπικό λικέρ “Τίποτα”, κρασί Μαντινείας, γλυκά ταψιού, τσακώνικες μελιτζάνες και ν’ αγοράσετε υφαντά, πήλινα και ξυλόγλυπτα αντικείμενα για τα οποία φημίζεται η περιοχή.

Το χωριό της Βυτίνας χιονισμένο.

Η κληρονομιά της Αρκαδίας είναι οι άπειρες φυσικές ομορφιές της, ο συνδυασμός χρωμάτων και εικόνων, οι αντιθέσεις του τοπίου στο διάβα του επισκέπτη.

Από τη γυμνή κορυφή του Μαινάλου, στο καταπράσινο ελατοδάσος περνώντας από το Λιμποβίσι, το λιμέρι των σταυραετών, του ελευθερωτή του γένους του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, ύστερα στην καλλιεργημένη γη κι από εκεί στην καταγάλανη θάλασσα.

 

 
   
Βίκτωρος Ουγκό 30 - Αθήνα, Tήλ: 210-52.33.302, Fax: 210-52.39.372