Προορισμοί στην Πέλλα

Αφιέρωμα στα ξενοδοχεία της Πέλλας

Η τουριστική ανάπτυξη της ορεινής Πέλλας σε προορισμούς, όπως ο Άγιος Αθανάσιος στους πρόποδες του όρους Καιμακτσαλάν είναι αξιόλογη.

Τα τουριστικά καταλύματα της ευρύτερης περιοχής σας περιμένουν, ώστε να σας χαρίσουν μοναδικές στιγμές σε ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Ελλάδας.

Ποια είναι όμως τα κριτήρια για την επιλογή ενός καλού ξενοδοχείου, καταλύματος;

Σίγουρα το περιβάλλον, η ατμόσφαιρα, η υποδοχή, η ποιότητα και η τιμή.Κάναμε μια επιλογή των καταλυμάτων με βάση αυτά τα κριτήρια ενώ λάβαμε υπ' όψη μας όσα μας είπαν οι ντόπιοι, χωρίς να παραλείψουμε τη δική μας άποψη και των φίλων μας χρηστών του Internet για εκείνα τα καταλύματα που μας φάνηκε ότι ξεχωρίζουν και σας τα προτείνουμε ανεπιφύλακτα να επισκεφθείτε.


Υγρότοπος Άγρα-Βρυττών- Νησίου, Πέλλα, Μακεδονία Ελλάδα.


Αφιέρωμα στα εστιατόρια της Πέλλας

Αν σας ελκύει το φυσικό περιβάλλον αλλά και τα σημάδια μιας ιστορικής διαδρομής που ξεκινά από τη νεολιθική εποχή και φθάνει ως τις μέρες μας, τότε ο νομός Πέλλας είναι ο ιδανικός προορισμός για σας. Όλος ο νομός είναι γεμάτος από ταβέρνες που αξίζουν να τις επισκεθείτε. Ψάξτε για το στέκι που θα σας χαρίσει ένα λουκούλιο γεύμα από καλό, σπιτικό φαγητό δίπλα στο τζάκι και αφεθείτε να απολαμβάνετε την ομορφιά της παρθένας φύσης.


Όλες οι ταβέρνες και τα εστιατόρια της περιοχής σας περιμένουν. Κάναμε μια επιλογή εστιατορίων με βασικά κριτήρια την ικανοποίηση του ουρανίσκου, το περιβάλλον, την ατμόσφαιρα, την υποδοχή, την ποιότητα και την τιμή, ενώ λάβαμε υπόψη μας όσα μας είπαν οι ντόπιοι χωρίς να παραλείψουμε και τη δική μας άποψη για εκείνα τα μέρη που μας φάνηκε ότι ξεχωρίζουν.
 Πέλλα  Φωτογραφίες  Αξιοθέατα  Διαδρομές-σπόρΟ νομός Πέλλας πήρε το όνομά του από την αρχαία Πέλλα, πρωτεύουσα του βασιλείου των Μακεδόνων μετά τον 4ο αιώνα π.Χ και υπήρξε ισχυρό οικονομικό και διοικητικό κέντρο της εποχής.

Τόπος ευλογημένος από το Θεό και προικισμένος με σπάνια φυσικά θέλγητρα, αναδεικνύεται και προβάλλει, μέσα σ’ ένα θαυμάσιο συγκερασμό, από το πλούσιο ιστορικό παρελθόν του με τη σύγχρονη εικόνα των γραφικών πόλεων και χωριών του και των αξιοποιημένων φυσικών του χώρων (ορεινού όγκου, υδάτινου πλούτου και ιαματικών πηγών).

Ο νομός συνορεύει προς βορά με την ΠΓΔΜ, προς ανατολάς με το Κιλκίς και προς δυσμάς με το νομό Φλώρινας. Πρωτεύουσά του είναι η Έδεσσα, πόλη πανέμορφη και ανεπτυγμένη. Εδώ αξίζει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε την παλιά συνοικία της που λέγεται Βαρόσι αλλά και τους καταρράκτες.

Σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από την πόλη της Έδεσσας και πολύ κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο Bόρας βρίσκεται ο παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός του Aγίου Aθανασίου (ή Tσέγανη).

Το χωριό κτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα στους πρόποδες του βουνού Bόρας (ή Kαϊμακτσαλάν), στην κορυφή Πιπερίτσα στα 1.200 μ., και ήταν κάποτε μια ανθούσα κτηνοτροφική κοινότητα μέχρι τη δεκαετία του '70.

Mετά άρχισε η κάθετη πτώση, μέχρι το 1995 οπότε όλο το χωριό «ρήμαξε» και έφτασε να αριθμεί μόνο δύο οικογένειες. Oι υπόλοιπες είτε «πήραν των ομματιών τους», είτε μετοίκησαν χαμηλότερα στον Νέο Άγιο Aθανάσιο.

Mε την κατασκευή του χιονοδρομικού κέντρου το 1995 η κατάσταση αντιστράφηκε. Σήμερα είναι ένα πανέμορφο τουριστικό χωριό με κεραμοσκεπή κτίρια, δείγματα της πολύ ενδιαφέρουσας παραδοσιακής μακεδονικής αρχιτεκτονικής, που συνδυάζεται απόλυτα με το φυσικό τοπίο της περιοχής.

Εδώ θα τα βρείτε όλα: παραδοσιακή φιλοξενία, σκι, τρέκινγκ, περιηγήσεις, ιππασία, τοξοβολία και άλλα πολλά και όμορφα για να απολαύσετε τη φύση και τη διαμονή σας.

Θα σας θυμίσει έντονα τουριστικά χωριά της Γερμανίας ή της Aυστρίας που βρίσκονται κοντά σε χιονοδρομικά κέντρα. Oλα είναι πετρόχτιστα, ομοιόμορφα και περιποιημένα, με παρτέρια για λουλούδια και για δέντρα.


 Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρα- Καϊμακτσαλάν, Πέλλα, Μακεδονία Ελλάδα.Σημαντικό αξιοθέατο του χωριού είναι η εκκλησία της Aναλήψεως, η οποία κτίστηκε στα τέλη του 1700. Το χωριό τα έχει όλα όσον αφορά το φαγητό, τον καφέ, το ποτό και τη διασκέδαση.

Σε όλο τον υπόλοιπο νομό, πανέμορφες τοποθεσίες απλώνονται. Μια από αυτές είναι η Άρνισσα που είναι χτισμένη στις πλαγιές του Καϊμακτσαλάν, σε μικρή απόσταση από το χιονοδρομικό κέντρο.

Η Άρνισσα βρίσκεται δίπλα στη λίμνη Βεγορίτιδα που αποτελεί σημαντικό υγρότοπο της περιοχής και φιλοξενεί αξιόλογα είδη πουλιών. Ενδείκνυται για παρατήρηση πουλιών, περιπάτους και πολλές ακόμα δραστηριότητες.


Ξεχωρίζουν, επίσης, το Πάικο, η Βεγορίτιδα, το Λουτράκι, ο Υγρότοπος Άγρα-Βρυττών-Νησίου και τα ποτάμια Λουδίας και Αλμωπαίος. Εκτός όμως από τους ειδυλλιακούς χώρους ο επισκέπτης του νομού Πέλλας θα αποκομίσει συναρπαστικές εμπειρίες τόσο από την πατροπαράδοτη φιλοξενία των κατοίκων του, όσο και από τις ποικίλες εκδηλώσεις πολιτιστικού περιεχομένου.

 
 

Ο Νομός Πέλλας, είναι ακριτικός νομός. Ανήκει στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας. Η συνολική έκταση του νομού είναι 2.506 τ. χλμ. και ο πληθυσμός του, σύμφωνα με την απογραφή του 2001, είναι 145.797 κάτοικοι.

 
ΚΤΕΛ Πέλλας (Έδεσσα)
ΚΤΕΛ Πέλλας (ΑΘΗΝΑ)
ΚΤΕΛ Πέλλας (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ)
23810 23511
210 - 5152548
2310 - 595435
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΔΕΣΣΑΣ 23810 -27441-6
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ Έδεσσας 23810 - 23333
ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΈΔΕΣΣΑΣ 23810 - 23670
Χιονοδρομικό κέντρο Καιμακτσαλάν(Βόρας)
Κ.Ε.Π. δ. Έδεσσας
23810 - 32000
23810 - 51205
 

Οδικά η Έδεσσα, που είναι και η πρωτεύουσα της Πέλλας απέχει περίπου 562 χλμ. από Αθήνα και μόλις 90 χλμ. από Θεσσαλονίκη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτοκίνητο, λεωφορείο ή τρένο.

Για όσους χρησιμοποιήσουν αυτοκίνητο από νότια Ελλάδα -ως πιο σύντομη διαδρομή- ακολουθείστε την εθνική οδό Κατερίνης-Θεσσαλονίκης, μετά την Κατερίνη με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη θα δείτε σήμανση προς Βέροια. Θα βγείτε στην έξοδο της Βέροιας ακολουθώντας την εθνική Θεσσαλονίκης - Βέροιας και μετά από λίγα χλμ. θα στρίψετε δεξιά ακολουθώντας τη σήμανση προς Αλεξάνδρεια και συνεχίζετε οδηγούμενοι από τις ταμπέλες προς Γιαννιτσά – Έδεσσα.

Εάν από την πόλη της Έδεσσας θέλετε να πάτε στο χιονοδρομικό κέντρο Καιμακτσαλάν και τον Άγιο Αθανάσιο θα πρέπει να ακολουθήσετε τη σήμανση προς το χιονδρομικό κέντρο, που μετά από 33 χλμ. θα σας οδηγήσει στον προορισμό σας.

Το οδικό δίκτυο είναι ασφαλτοστρωμένο, σε πολύ καλή κατάσταση και υπάρχει κατατοπιστική σήμανση.

 
   
Βίκτωρος Ουγκό 30 - Αθήνα, Tήλ: 210-52.33.302, Fax: 210-52.39.372