ΛουτροπόλειςΗ ιστορία των λουτρών είναι συνδεδεμένη με την ιστορία του τόπου μας. Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν από τους πρώτους που χρησιμοποίησαν τα λουτρά, όπως επίσης αρχαίοι Έλληνες γιατροί, φυσικοί, ιστορικοί, και γεωγράφοι ήταν οι πρώτοι που ασχολήθηκαν με τις πηγές και τα μεταλλικά ύδατα.

Στα Ασκληπιεία από τον 13ον π.Χ. αιώνα χρησιμοποιούσαν τα λουτρά για θεραπευτικούς λόγους. Πρώτος παρατηρητής των ιαματικών υδάτων υπήρξε ο ιστορικός Ηρόδοτος, ο οποίος προηγήθηκε του Ιπποκράτη, περιγράφοντας μάλιστα αρκετές ιαματικές πηγές.

Η χώρα μας θεωρείται το μέρος που έχει τις περισσότερες ιαματικές πηγές από όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες.

Οι περισσότερες λουτροπόλεις συνδυάζουν ήρεμες διακοπές με καλό κλίμα και μπάνια στις θερμές πηγές με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες.

Στην Ελλάδα οι θεραπευτικές ιδιότητες ορισμένων πηγών όπως της Ικαρίας, της Αιδηψού και άλλων, ήταν γνωστές από την αρχαιότητα.

Το μεγαλύτερο ποσοστό σήμερα των λουομένων στις Ελληνικές λουτροπόλεις είναι τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Από εκτιμήσεις, προέκυψε ότι κατά τη διάρκεια όλου του εξαμήνου Μάιος – Οκτώβριος, που λειτουργούν συνήθως όλες οι μεγάλες λουτροπόλεις στην Ελλάδα, το 40% των λούσεων κατά μέσο όρο, πραγματοποιήθηκε κατά τον μήνα Σεπτέμβριο του έτους 1995.


Το άλλο 32% τον μήνα Ιούλιο, το 5% τον Οκτώβριο και μόλις το 3% τον Ιούνιο, ενώ κατά το μήνα Μάιο το αντίστοιχο ποσοστό είναι μικρό. Όσον αφορά την ηλικία και το φύλο των λουομένων, παρατηρείται ότι συνήθως είναι άτομα της τρίτης ηλικίας, και οι γυναίκες αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό (περίπου 60 – 65%).

Ο αριθμός των ανθρώπων που χρησιμοποιεί κάθε χρόνο τις ιαματικές πηγές σαν θεραπεία για διάφορες παθήσεις, αναλογεί στο 1,5% του Ελληνικού πληθυσμού.

Ο μέσος όρος παραμονής των λουομένων παραθεριστών είναι γύρω στις 15 – 20 ημέρες, όσο δηλαδή διαρκεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα λουτροθεραπείας. Οι περισσότερες ιαματικές πηγές στην Ελλάδα συνδυάζουν το βουνό με την θάλασσα και με θερμό κλίμα τους περισσότερους μήνες του χρόνου.

Για τους λόγους αυτούς είναι δυνατόν να αποτελέσουν και ως μέσο ξεκούρασης, αναζωογόνησης και ανανέωσης του επισκέπτη εκτός από μέσο θεραπείας, συνδυάζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για διακοπές και θεραπεία.

 Ιαματικά λουτρά.Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα ύδατα των θερμομεταλλικών πηγών θεωρούνται κατάλληλα για την θεραπεία των παρακάτω παθήσεων:

  • Υπόξεις και χρόνιοι ρευματισμοί όπου περιλαμβάνονται διάφορες μορφές αρθρίτιδας.

  • Ουρική αρθρίτιδα.

  • Νευραλγίες, νευρίτιδες και μυϊτιδες.

  • Γυναικολογικές παθήσεις.

  • Διαταραχές των ενδοκρινών αδένων.

  • Ορισμένες περιπτώσεις ανωμαλιών του κυκλοφορικού συστήματος.

  • Διαταραχές του αναπνευστικού συστήματος. Δερματικές παθήσεις.

 
   
Βίκτωρος Ουγκό 30 - Αθήνα, Tήλ: 210-52.33.302, Fax: 210-52.39.372