Γενικά Στοιχεία


Ιστορία


Αρχαία-Μουσεία


Χάρτης

hotels in Evoia
restaurants in Evoia
clubs, bars, cafe in Evoia
shops in Evoia
greek tourism guide
 

ΑΜΑΡΥΝΘΟΣ

Το πράσινο και το μπλε θα ήταν τα χρώματα που θα κυριαρχούσαν στην παλέτα ενός ζωγράφου, που θα ήθελε να παρουσιάσει μέσα από έναν πίνακα τις ομορφιές που κρύβει η Αμάρυνθος. Θα αντιπροσώπευαν το βουνό και τη θάλασσα και θα χάριζαν μια εικόνα μοναδική που θα έκανε τον καθένα να μονολογήσει και να πει: "αχ και να βρισκόμουν εκεί " !.

Η Αμάρυνθος είναι μια κωμόπολη όπου ο ήλιος μοιάζει να μην θέλει ποτέ να δύσει για να μην αποχωριστεί την ομορφιά του τοπίου. Πρόκειται για ένα μέρος που αποτελεί πόλο έλξης χάρη στα φυσικά του προσόντα αλλά και στην άρτια υποδομή του. Τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, υπάρχουν σε μεγάλο αριθμό ο οποίος όμως δεν παρεμβαίνει καθόλου στην καλαισθησία της περιοχής. Οποιοσδήποτε τα επισκεφτεί θα μείνει απόλυτα ευχαριστημένος από τις υπηρεσίες που παρέχονται αλλά και από τη φιλοξενία που προσφέρεται.

Επειδή το φαγητό παίζει τον πρώτο αλλά και τον τελευταίο λόγο στις διακοπές, η Αμάρυνθος έχει φροντίσει να μην αφήσει κανέναν παραπονεμένο. Φημίζεται για τα ψάρια της, τα οποία θεωρούνται τα καλύτερα του Ευβοϊκού. Η νοστιμιά τους είναι αξεπέραστη και συνδυάζεται απόλυτα τόσο με τη μαεστρία των ψαράδων στη θάλασσα αλλά και την ικανότητα των μαγείρων στην κουζίνα.

Ο λόφος της Παλαιοχώρας αποτελεί χαρακτηριστικό σημείο αναφοράς της προϊστορικής θέσης της Αμαρύνθου, η οποία έχει σημειώσει πολύ μεγάλη πορεία μέσα στους αιώνες. Την τοποθεσία αυτή είχε διαλέξει, σύμφωνα με μελέτες, η θεά Αμαρυνθία Αρτέμιδα για να χτίσει το ιερό της.

Αμάρυνθος Ευβοίας

Κατά τη νεολιθική περίοδο (6000-3000 πχ) τοποθετείται χρονικά ο πρώτος μόνιμος οικισμός της Αμαρύνθου. Ένας από τους πιο σημαντικούς όμως ήταν αυτός που είχε αναπτυχθεί στα παραθαλάσσια μέρη της Ευβοίας κατά τη διάρκεια της εποχής του Χαλκού (3000-2100 πχ). Η Αμάρυνθος αποτέλεσε επίσης πηγή πληροφόρησης όσον αφορά στην αρχιτεκτονική των σπιτιών, της δεύτερης και της τρίτης πρωτοελλαδικής περιόδου.

Τη σχέση της Αμαρύνθου με νησιά του Αιγαίου φανερώνουν τα αντικείμενα κυκλαδικού στυλ που βρέθηκαν στις ακτές της, όπου οι κάτοικοί της είχαν αναπτύξει τον πολιτισμό τους. Μαρτυρίες για τους δεσμούς της Αμαρύνθου με την ηπειρωτική Ελλάδα αποτελούν τα ευρήματα « μινύειας» κεραμικής που ανακαλύφθηκαν κατά τη μεσοελλαδική περίοδο. Τέλος φτάνοντας γύρω στο 1650 με 1100 πχ, η Αμάρυνθος κάνει πάλι την εμφάνισή της ως μια από τις πιο σημαντικές πόλης, της οποίας το όνομα αναγράφεται σε Β γραφής γραμμικές πινακίδες από τη Θήβα.

Η καθημερινή ζωή των κατοίκων αλλά και οι αγροτικές τους ασχολίες ξαναζωντανεύουν μέσα από τα εκθέματα που στεγάζονται στο Λαογραφικό Μουσείο της Αμαρύνθου. Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να δείτε μερικά από τα αντικείμενα που αποτελούσαν τα κύρια εργαλεία της απασχόλησης των πολιτών της  Αμαρύνθου. Θα παρατηρήσετε τη λεπτομέρεια της πλέξης που υπάρχει πάνω στις χειροποίητες κουβέρτες και τα σεντόνια ενώ θα μείνετε εντυπωσιασμένοι με τον τρόπο λειτουργίας του περίφημου αργαλειού.

Η φυσική ομορφιά του τοπίου με τα ονειρεμένα νερά και τις χρυσαφένιες αμμουδιές αλλά και η άρτια τουριστική του υποδομή, δεν είναι τα μόνα πλεονεκτήματα της Αμαρύνθου. Είναι ιδανική για όσους λατρεύουν τους περιπάτους και τις εκδρομές καθώς και τις επισκέψεις σε εκκλησάκια που αποτελούν μνημεία για την ιστορία του τόπου.

Παραλία της Εύβοιας

Ένα αληθινό κομψοτέχνημα είναι ο Μητροπολιτικός Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Βρίσκεται στην πόλη της Αμαρύνθου και είναι φτιαγμένος από σμιλευτή πέτρα.

Στο τέμπλο του, κυριαρχεί το μάρμαρο που δεσπόζει χάρη στο άριστο τρόπο που έχει φιλοτεχνηθεί. Τέλει συνδυασμό στα προηγούμενα αποτελεί η άξια θαυμασμού αγιογράφησή του Ναού που προέρχεται από την Βυζαντινή περίοδο. Ένας ασφαλτοστρωμένος δρόμος επτά χιλιομέτρων θα σας οδηγήσει στην Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου.

Την εντυπωσιακή θέα που περιβάλλει το κτίσμα αυτό του 12ου αιώνα συμπληρώνουν οι τοιχογραφίες που θεωρούνται εξαιρετικά σπάνιες. Βρίσκεται τοποθετημένος πάνω στο όρος Κοτύλαια σε ύψος 500 μέτρων και στολίζει με την ομορφιά του την ανατολική του πλευρά. Τα θεμέλια ενός προχριστιανικού Ναού είχαν γίνει η βάση πάνω στην οποία κτίστηκε κατά τον 11ο ή 12ο αιώνα ο Ναός της Παναγίτσας.

Θα μπορέσετε να τον επισκεφθείτε αν διανύσετε μια απόσταση 1500 περίπου μέτρων από την Αμάρυνθο. Αν πάρετε τον δρόμο προς τον λόφο της Παλαιοχώρας θα συναντήσετε το εκκλησάκι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ενώ στη συνέχεια και φτάνοντας στην κορυφή του λόφου, θα βρείτε το εκκλησάκι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.